Scholen en jeugd

Het Schoon Water Project

DOKano wil minder afval in het Gentse water en meer gedragsverandering om afval te voorkomen. Daarom organiseren we kanotochten met vuilvissen in de Gentse binnenstad, in samenwerking met Ivago en de Vlaamse Waterweg. 

Tijdens het kanovaren krijg je de gelegenheid om het Gentse water mee proper te maken, stil te staan bij je eigen gedrag én om elkaar op een andere manier te leren kennen.


Wat houdt het in?

De workshop vuilvissen is gebaseerd op ervaringsleren: "Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp." (Xunzi, derde eeuw a.C.). Gewapend met grijpers, handschoenen en afvaltonnen, gaan jullie dus vuilvissen! Verzamel zoveel mogelijk afval en help zo om het water schoon te maken. Na de kanotocht wordt het afval op de kade gewogen.

Dokano voorziet:

  • Een korte quiz over vuilvissen, recycleren en het stijgen van de zeespiegel 
  • Twee opdrachten:

○ Vang de catch of the day, het origineelste stuk afval.

Vis zoveel mogelijk afval op en sorteer correct. Na de kanotocht wordt de vangst gewogen.

  • Drie challenges :

○ Denk samen na over vervuiling en overbodig afval.

○ Onderneem in jullie omgeving een actie rond plastic afval.

○ Deel jullie inspiratie op onze Facebook-pagina.

Wanneer

Je kan bij ons terecht elke dinsdag tussen 1 april en 1 november. Je kiest ofwel voor de voormiddagsessie van 9u30 tot 12u ofwel voor de namiddagsessie van 13u tot 15u30. Picknicken in de buurt is mogelijk.

Voormiddagsessie:

9u30-10u: Intro workshop en quiz

10u-11u30: Varen en vuilvissen

11u30-12u: Afval sorteren en wegen op de kade + challenges

Namiddagsessie:

13u-13u30: intro workshop

13u30-15u: Varen en vuilvissen

15u-15u30: Afval sorteren en wegen op de kade + challenges

Aantal deelnemers

We ontvangen per sessie een groep van maximaal 25 personen. We voorzien reddingsvesten en alle andere benodigdheden. We beschikken over 10 kano's van 3 personen en 10 kano's van 2 personen. Deelnemers zijn sowieso verzekerd.

Vereisten:

- De deelnemers zijn minstens 10 jaar en kunnen zwemmen.

- Per groep van 20 leerlingen zijn er minstens twee meerderjarige begeleiders aanwezig.

- Per sessie zijn minstens 10 deelnemers nodig om de sessie te laten doorgaan.

Bijdrage

3€ pp 

De reële kostprijs is aanzienlijk hoger, maar dankzij samenwerkingen en steun van bedrijven kunnen we de prijs voor scholen, jeugdbewegingen en vzw's laag houden.

Waar

Het DOKano vertrekpunt is Schipperskaai 49, 9000 Gent, op tien minuten wandelen van station Gent Dampoort. Vanuit de Nieuwe Dokken zijn er verschillende vaarroutes om de stad binnen te varen.

Boeken

Stuur een e-mail naar info@dokano.be met daarin het aantal personen en de gewenste vaardag, alsook of je kiest voor de voor- of namiddagsessie. We laten je zo snel mogelijk weten of de data vrij zijn. De boeking is definitief na het storten van het bedrag. Als de sessie niet kan doorgaan door bijvoorbeeld noodweer, dan storten we alles terug.


Kom vaar met ons mee!